Carpe diem

Varken jag eller M har riktig koll på Göteborgs skärgård. Jag och lillasyster var på Brännö på Nationaldagen, men det är allt. Så igår tog vi verkligen till vara på det vackra vädret och utforskade lite av vad Göteborg har att bjuda på. Vi möttes i Brunnsparken och tog 11an till Saltholmen. Där köpte vi lite jordgubbar och hoppade på första bästa båt. Vi hade inga som helst planer. Båten stannade först vid Köpstadsö. Men det tyckte vi var så krångligt att säga, så vi satt kvar på båten. Nästa stopp blev Styrsö Bratten. Det tyckte vi lät bra. Vi hoppade av och frågade oss fram till en affär där vi handla lite dricka, bullar och godis. Och så frågade vi efter hur man kom till vattnet. Varpå vi kom på att vi var på en ö - förr eller senare finns det vatten :) Men vi gick till Halsvik där det blev picnic och solande med denna utsikt.



Efter några timmar tog vi en promenad till Styrsö Tången. Vi gick förbi massor med fina gamla hus. Och hamnen i 'Tången' var finfin! På denna ö kan jag tänka mig att ha ett sommarhus. Malin ska också ha ett hus här.




Styrsö beskrivs såhär: "På Styrsö möts ökulturen och stadskulturen i ett landskap med alla bohuslänska variationer."
Vi insåg att det skulle ta flera timmar innan det gick någon båt förbi Styrsö Tången, så vi letade oss tillbaka till Bratten och där kom vi precis med en båt. Vi såg att båten skulle gå till Vrångö, så vi beslutade oss att sitta kvar till ändhållplatsen (heter det så?).

På Vrångö bestämde vi oss för att gå en promenad. Vi gick "södra slingan" genom ett naturreservat. Vi stannade och fotade massa fjärilar. Det var massor. Jag hoppas verkligen att Malin fick något bra kort. Mina blev nämligen inte så bra. Jag utövade någon form av krigsdans och slog vilt omkring mig eftersom jag blev attackerad av massa mygg. Antagligen därför det var massa fjärilar där. 32 myggbett lyckades jag "samla på mig". Men jag måste ändå lägga upp ett kort på fjärilarna. Man ser inte så många av dem eftersom de som satt still envisades med att ha vingarna ihop. Men...det var kanske 20-30 stycken totalt.



"Vrångö är den sydligaste ön, med lång tradition som fiskeläge"
Efter vår promenad kom vi till Lotsutkiket där det passade bra för lite sol och picnic igen. Nedan ser ni en bild på min utsikt och min godispåse (...och mina ben). Man kan ha det sämre. Och där någonstans - där vattnet tar slut. Där är Danmark.



Efter nån timme tog vi oss över ön, tillbaka till Mittvik och hamnen. Vi hade bra timeing och kom med en båt mot Saltholmen direkt. Men vi ville inte till Saltholmen. Vi började bli hungriga, så vi tog en broschyr och började läsa lite om öarna. Malin slog upp sidan om Donsö och såg att de hade en Pizzeria. Så Donsö fick det bli.

"Donsö är både storfiskeläge och redarort. Hamnen är öns hjärta, omgiven av 1900-talets fiskebebyggelse, eternitklädd mot havsvindarna."
Först blev det pizza och sedan blev det vandring på klipporna och i hamnen.







Mot kvällen tog vi båten från Donsö till Saltholmen och därefter 11an in till stan. Glada, trötta, mätta, vindbitna, lite solbrända och med uppsvällda ben och fötter efter alla myggbett. Men vi hade en underbar dag! Jag har inte fått Malins bilder ännu. Hennes kamera är betydligt bättre än min, men ni får hålla till godo. Mitt nästa köp - en systemkamera.


Kommentarer
Postat av: Joss

Ojoj, effektiv dag, ni hann med mkt! :)

Men då är ju frågan, om du säger att du inte badat än, varför gjorde du inte det då när ni var på 114 öar!? ;)

2011-08-15 @ 20:28:18

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback